Biografija

Johann Wolfgang von Goethe

Johanas Volfgangas Gėtė (Johann Wolfgang von Goethe) – vokiečių rašytojas, mokslininkas ir filosofas.

Gimė 1749 m. rugpjūčio 28 d. Frankfurte prie Maino, turtingoje protestantų šeimoje. J.V.Gėtė turėjo galimybę stebėti vieną svarbiausių 19 a. istorinį įvykį – Vokietijos suvienijimą, kuris buvo baigtas 1871 m. Jau nuo vaikystės pasireiškė J.V.Gėtės polinkis į meną: lankė teatrą ir vaidino mėgėjiškuose spektakliuose Aktyviai dalyvavo įvairiuose savęs stebėsenos būreliuose, kuriuose daug dėmesio buvo skiriama jausmams.

Vaikystėje tėvai rūpinosi jo sūnaus mokslais, samdydami privačius mokytojus. Todėl nenuostabu, kad Johanas Gėtė mokėjo daug kalbų: graikų, prancūzų, lotynų ir anglų. Taip pat buvo mokomas šokių, jojimo ir fechtavimo. Tėvų verčiamas ir tęsdamas šeimos tradiciją 1765 m.-1768 m. studijavo teisę Leipcigo universitete. Tačiau jam teisės studijos sekėsi sunkiai, tad jis jų nebaigė. Galbūt tam turėjo įtakos ir atsiradusios ligos. Viena iš jų buvo hemoragija. 1770 m. tėvui galutinai trūko kantrybė ir išsiuntė savo sūnų į Strasbūrą.

1770 m. 1771 m. teisės studijas baigė Strasbūro universitete. Praėjus keliems mėnesiams po studijų baigimo, Johanas Gėtė nutraukė teisininko karjerą. 1773 m. J.V.Gėtė pirmą kartą kūryboje atkreipė publikos dėmesį į save su drama „Götz von Berlichingen”. 1774 m. pasirodo Die Leiden des jungen Werthers.

Nuo 1775 m. prasidėjo rašytojo naujas gyvenimas, dar kitaip vadinamas Veimaro metais. Šiais metais literatas persikėlė gyventi į Veimarą, kur gyveno iki mirties. Veimare, Saksonijos kunigaikštystėje, J.V. Gėtė susipažino su Veimaro hercogu Karlu Augustu ir palaikė su juo gerus ryšius. Todėl nenuostabu, kad gavo prestižines pareigas kaip hercogo patarėjas ir iždo vadovas.

1786 m.-1788 m. Johanas su savo teatru iškeliavo į Italijos pusiasalį. Ši kelionė šiai asmenybei suteikė didelės reikšmės, kaip filosofui ir dramaturgui bei įkvėpė entuziazmą klasikiniam senovės Romos ir Graikijos menui.

1792 m. jis buvo vienas dalyvių kovoje prieš nepavykusią invaziją į Prancūziją. Per Maino apsiaustį jis buvo hercogo Karlo Augusto karinis stebėtojas. Jo raštus apie šią apsiaustį galime rasti rašytojo darbuose. 1806 m. gyveno Veimare. Tų pačių metų spalio 13 d. Napoleono kariai įžengė į miestą ir užėmė J.V.Gėtės namą. Likusį gyvenimo laiką jis bendravo su žymiomis Vokietijos asmenybėmis kaip Kaspar Maria von Sternberg, Friedrich Schiller. 1832 m. kovo 22 dieną mirė.

Informacijos šaltinis 

Parašykite komentarą